Kako osvježiti stare keramičke pločice bojom

bojenje_plocica_2-e1430587343509-785x521

Da li su vam dosadile stare keramičke pločice ali trenutno niste u mogućnosti da ih promjenite? Da li ste u potrazi za zamjenskim rješenjem? Alternativa uvijek postoji. Keramičke pločice se vrlo lako mogu prebojiti i na taj način im se produžiti život. Bojenje pločica je način da svojoj kuhinji date novi moderan izgled za relativno malo novca. Prije nego počnete sa bojenjem pločica osmislite njihov novi dizajn.

Bojenje keramičkih pločica se sastoji iz tri dijela: čišćenje, premazivanje odgovarajućim primerom i nanošenje boje. Sve je u planiranju i upotrebi kvalitetnih materijala.

ČIŠĆENJE
Čišćenje je izuzetno važno kod bojenja keramičkih pločica. Pločice je potrebno prvo oprati jakim deterdžentom kako bi se uklonile sve masnoće sa njih. Upotrijebite spužvu sa abrazivom kako biste skinuli stvorene naslage. Nakon toga pločice očistite alkoholom i ostavite da se dobro osuše. Ako na pločicama postoje naslage koje ne možete da skinete poslužite se razređivačem na vodenoj bazi. Trljajte sa njim, ostavite neko vrijeme da djeluje a zatim sve sperite vodom. Na kraju sve ostavite da se dobro osuši.

Pogledajte i Prelijepe jesenje dekoracije od tikvica i bundeva

NANOŠENJE PRIMERA
Primer je predpremaz koji se nanosi na površinu koja se boji kako bi se na nju lakše primila boja. Najbolje je kupiti primer na vodenoj bazi. Primer se obično ne razrjeđuje i nanosi se valjkom ili četkom. Na površinu je dovoljno nanijeti jedan sloj primera, ako pak mislite da su potreban dva sloja između nanošenja dva sloja ostavite bar 8 sati. Primer je dostupan i u bijeloj boji ali je najčešće u sivoj boji.

NANOŠENJE BOJE
Prije nanošenja sloja boje potrebno je označiti površine koje ne želite bojiti ili koje ćete bojiti drugom bojom. To se radi papirnom ljepljivom trakom. Pazite da sve bude ravno. Ako koristite primer najbolje će biti da kupite boju vodenoj bazi. Prije bojenja malo vježbajte na nekoj staroj pločici. Vidite kolika količina boje na četki je dovoljna a da ostavlja ravnomjeran trag bez balončića i kapljica. Nakon što se usavršite pređite na keramičke pločice. Ne žurite kako ne biste pravili curke. Boja se najčešće nanosi u dva ili tri sloja. Zadnji sloj je poželjno nanijeti spužvastim valjkom kako bi površina bila ravna i glatka. Ako želite sjajnu površinu nakon što se boja osuši pločice pređite završnim slojem sa sjajnim završetkom.

Nakon što ste završili sa bojenjem svojih keramičkih pločica ostavite ih da se suše bar sedam dana prije nego što počnete stvari stavljati na njih ili ih čistiti. Inspiraciju kako obojiti svoje keramičke pločice potražite u videu ispod.

http://www.nekretninebl.com/

loading...

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *