Proveren način za čišćenje pegle od naslaga, prljavštine i kamenca.

Screenshot_2

 

Na mnogim peglama, vremenom nastaje kamenac i naslage. To, naravno, otežava peglanje, zato je važno da pravilno očistite dno pegle. Evo i kako.

Pre nego što počnite čišćenje pegle na ovaj način, pripremite sud otporan na toplotu (tepsiju, đuvec, široki tiganj, vatrostalnu činiju) u koji možete smestiti svoju peglu.

Takođe će vam trebati dva drvena štapića, na koji ćete staviti peglu, tako da između pegle i dna posude napravite razmak oko 1 cantimetar. Tako je najlakše očistiti peglu.

Sada je potrebno da uradite sledeće:

Uzmite sud otporan na toplotu , koji imate u kući, stavite na njegovo dno dva drvena štapića, na koja ćete staviti peglu.

u11

Stavite peglu u sud na drvene štapiće.

u2

Naspite u sud limunsku kiselinu(limuntus).

u4

Prokuvajte vodu i polako je sipajte u sud.

u5

Potrebna količina vode i limuntusa je u zavisnosti od veličine suda, u proporciji – 1 kafena kašičica limuntusa na 200 ml vode.

Voda treba da pokriva grejnu ploču pegle na 1-1,5 centimetar. Svi gumeni i električni delovi treba da se nalaze iznad vode. Pegla je naravno isključena.

 

Ostavite je tako da odstoji 5-10 minuta.

Posle sud stavite na šporet na umerenu vatru. Kada voda u sudu provri, ostavite da vri još 10-15 minuta.

Videćete šta sve može „izaći“ iz vaše pegle.

Posle peglu dobro operite, očistite (ako postoje opcija samočišćenja) spolja i unutra. Prebrišite mekom tkaninom i ostavite je da odstoji nekoliko sati.

Nakon toga je ponovo možete koristiti.

 

femina

loading...

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *